Rektör Sütbeyaz, dört yerde TCK'yı ihlal etti

Haber Giriş : 17 Haziran 2005 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mezuniyet törenine başörtülü velileri almayan Sütbeyaz, TCK'nın 109, 122, 123 ve 125. maddelerini ihlal etti. Ancak Sütbeyaz'ın yargılanması için YÖK'ün izni gerekiyor.

Atatürk Üniversitesi'nde hafta başında yapılan mezuniyet törenine şehit annesi Sabire Karşı'nın da arasında bulunduğu başörtülü velileri almayan Rektör Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz'ın, TCK'nın 4 maddesini ihlal ettiği belirtildi. Ancak, Sütbeyaz'ın yargılanması için YÖK Genel Kurulu'nun izin vermesi gerekiyor.

Erzurum Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz'ın neden olduğu başörtüsü yasağı rektörlerin yargılanması ve görevden alınması tartışmalarını yeniden gündeme getirdi. Sütbeyaz'ın yargılanabilmesi için YÖK Genel Kurulu'nun izin vermesi gerekiyor. Rektörü görevden almada tek yetkili isim ise Cumhurbaşkan Ahmet Necdet Sezer. YÖK'ün rektörleri görevden alma yetkisi bulunmuyor.

İşte ihlal ettiği maddeler

Hukukçular, Rektör Sütbeyaz'ın başörtülü velileri üniversiteye almamasının yeni Türk Ceza Kanunu'nun 4 ayrı maddesine açıkça aykırı olduğunu söylerken, Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı'nın harekete geçerek rektör hakkında soruşturma başlatması gerektiği ifade ediliyor. Başörtülü velileri okula almayan rektörün yeni TCK'da ihlal ettiği maddeler şunlar:

Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma: MADDE 109. (1) Bir kimseyi hukuka aykırı olarak bir yere gitmek veya bir yerde kalmak hürriyetinden yoksun bırakan kişiye, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilir.

Ayırımcılık: MADDE 122. (1) Kişiler arasında dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım yaparak;

Kişilerin huzur ve sükununu bozma: MADDE 123. (1) Sırf huzur ve sükun bozmak maksadıyla bir kimseye ısrarla; telefon edilmesi, gürültü yapılması ya da aynı maksatla hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.

Hakaret: MADDE 125. (1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden ya da yakıştırmalarda bulunmak veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. Dini, siyasi, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamasından, değiştirmesinden, yaymaya çalışmasından, mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı gerçekleşirse ceza yarı oranında arttırılır.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber